Skip to main content

PERASAAN YANG BERCAMPUR BAUR..





Malam yang meriah tapi terasa hening di hati nyang...

 

Assalamualaikum...

 

Dah lama nyang set satu hari untuk berjumpa dengan member-member nyang. Sengaja nyang pilih hari Jumaat. Nyang pilih hari kerja bagi warga swasta. Jalanraya pun lengang. Nak bergerak ke mana-mana pun taklah semak sangat kepala.

 

Nyang tak tahu generasi korang macam mana tapi pada waktu nyang ini, kesesakan adalah sesuatu yang paling nyang hindari. Baik-baik ada mood nak berjalan tapi dek kerana jalan yang asyik jem je, mood pun hilang dan akhirnya balik ke rumah dengan rasa hampa. Nyang nak elakkan perkara itu.

 

Yang sebenarnya nyang bersama sahabat nyang lain buat perjumpaan untuk menghiburkan sahabat nyang yang kemurungan sebab dimadukan. Daripada dia duduk sorang-sorang macam pak pacak kat rumah tu, ada baiknya nyang bawa pegi tengok wayang. Heh heh...

 

Tengok movie The Expandables 3. Lepas tu kami makan steamboat di Gelang Patah dan berehat di Pearl Harbour...erk? Puteri Harbour lah...keh keh...

 

Steamboat tu biasalah, rebus-rebus...panggang-panggang...beraneka jenis makanan. Kambing, lembu, ayam...seafood kerang, sotong, udang....aneka sayur mayur dan ais krim.. banyaklah tak tersebut nyang dibuatnya. Nama kedai tu MAHKOTA di Taman Nusantara.

 

Di Puteri Harbour tak ada apa yang seronok kecuali satu, saat nostalgia semasa nyang berada di Montazah, Alexandria, Egypt 10 tahun lalu. Macamtu lah suasana dan persekitarannya. Aduh...mengapa terasa sembilu menyucuk perasaan nyang? Rindunya....Allahu Rabbi...

 

Anak cucu cicit nyang  sekelian... teramat payah nyang hendak melupakan kenangan lalu padahal itulah perkara yang paling jauh dengan nyang. Keh keh...

 

Okeh, berbalik kepada isi catatan seterusnya ialah malam tu kami balik sangat lewat. Dah balik Pontian sebelum Maghrib tapi ada senior lelaki nyang yang sama-sama belajar di Mesir nak berjumpa dengan nyang and the gangs...so mengopilah pulak kat tepi laut. Satu hari tu mengadap laut je ahaks...

 

Suasana tak best sebab ada bola. Nyang paling tak suka orang memekak menjerit pasal tengok bola. Bising. Dekat jam 12 barulah balik. Bayangkan mata nyang masa tu asyik terkatup-katup tak tahan mengantuk. Menguap pun dah naik kejang rahang muka ni...

 

Besok paginya nyang ke rumah sahabat yang lain kerana buat rumah terbuka. Alhamdulillah kenyang sangat. Sedap sangat.

 

Dalam lepas Asar tu, member-member nyang mula beredar ke rumah masing-masing.

 

Nyang rasa sedih sangat. Suasana kembali sunyi. Paling sakit nyang rasa apabila dah meriah-meriah suasana sesuatu tu tetiba sunyi semula. Sakit sungguh. Nyang call mak nyang. Nyang call ayah nyang... tak ada apa-apa, sekadar tanya khabar.

 

“Hari ni sungai kampar ni naik airnya. Mak bersampan sorang-sorang ke seberang, tengok kerbau. Mak teringat Lina. Bilalah agaknya cuti panjang ya, sungguh tenang kalau Lina nak menulis di sini. Lina kan suka menulis...”

 

Nyang menahan airmata nyang... kesian mak nyang sebab dapat anak macam nyang. Nyang selalu berdoa semoga mak dan ayah nyang dulu, kini dan selamanya akan termasuk dalam golongan hamba Allah yang diredhai dan dikasihi serta ditempatkan bersama hamba-hamba yang saleh. Perpisahan ini sungguh membuat nyang menderita tapi penderitaan ini penuh hikmah dan pelajaran untuk nyang. Setiap masa nyang akan mengingati kedua ibu bapa nyang dan setiap detik walaupun tengah berdiri, duduk dan apa situasi sekalipun, kalau nyang teringat mereka nyang akan panjatkan doa.

 

Okeh...yang di atas ni cerita semalam ye... nyang compile je dengan hari ini.

 

Pagi ni pulak awal pagi nyang nak download beberapa slot tentang solat untuk PDP tapi bila masuk makmal sains, setiap plug tak berfungsi plak. Rupanya ada trip dari kotak punca elektrik. Nyang pun pergi ke bilik KH, tempat guru lelaki selalu berkumpul.

 

“Cikgu siapa-siapalah ya, nak mintak tolong betulkan apa yang menendang sampai plug tak boleh hidup. Tak boleh nak online la pulak.”Ginilah lebih kurang ayat nyang.

 

Memasing tak bantu dan saling buat tak tau. Best kan? Jadi masa setengah jam yang free tu terbuang begitu saja sebab tak dapat nak buat apa-apa. Nyang cuba selongkar cd2 lama dalam laci yang dah berkurun tak diservis, kebetulan ada cd nyang pernah burn daripada youtube tentang solat dalam versi Indonesia. Alhamdulillah...

 

Sakit tak hati nyang?

 

Pergh...macam ada benda tusuk ke dalam hati. Padahal tak luka pun tapi kenapa rasa sakit ya?

 

Tapi nyang suka perasaan begini sebab sikap orang begini terhadap nyang tentunya menunjukkan nyang mungkin ada juga buat perkara yang serupa kepada orang lain tapi nyang tak perasan. Nyang pujuk hati nyang. Jangan marah.. jangan tersinggung..ini perkara biasa. Bukan tak biasa kita menyakitkan hati orang dalam tak sedar. Kita pun manusia kan. Keh keh...

 

Nyang pujuk hati perlahan-lahan. Payah kalau nyang tak sukakan orang sebab nyang pun tak kisah kalau orang tak sukakan nyang. Nyang nak ubah sikap tu. Nyang nak berlebih kurang dan lebih banyak bersabar. Nyang sedang berusaha ke arah itu. Tapi meroyan tetap trade mark nyang...kikiki...

 

 

 

 

 

 

Popular posts from this blog

CERPEN HATI : SHELL...CARA ISI MINYAK GUNA KAD KREDIT

Assalamualaikum warahmatullah...
Mendung kelabu...hujan turun sepi dan penuh sendu...



Alkisah dapat wassap yang harga minyak akan naik pada 1 Ogos. Setengah jam kemudian ada satu lagi wassap tunjuk harga minyak turun 0.10 sen. Dah ler tangki minyak aku tu dah  haus tahap cipan. Memikir-mikir aku nak isi minyak ke idok malam 31hb Julai.
Last-last aku cadang nak isi besok aje. Biar tengok sendiri mana satu yang betul. Isu minyak jangan nak buat main tengah suasana tegang macam sekarang ni. Kalau seliter aje RM2.15 , bayangkan kalau 30 liter! 30 liter berapa hari aje dah habis? Orang bodoh bangang tahap maksima aje yang tak kisah tentang minyak naik tak naik ni plus tak reti n tak paham apa kaitannya dengan harga barang naik tak naik. Gajah besar depan mata pun tak nampak-nampak sejak azali. Bakteria nun dok hujung kutub sana bleh nampak pulak. Menyirapppppp betul.
Esoknya pada 1 Ogos, aku dapat berita ayah kawan baik masuk HSI sebab minor stroke. Aku gagahkan diri dalam berposa pun untuk g…

MOHON TUNTUTAN PINDAH RUMAH SENDIRI

Pernah tahu tak yang kita boleh tuntut elaun pindah rumah sendiri?
Tak pernah tahu? Saya pun tak tahu. Haha.. tapi oleh sebab ada kawan satu kerja yang berpindah dan membuat tuntutan pindah, maka terkeluarlah sekali bicara tentang adanya elaun masuk ke rumah sendiri. Whoa... kenapa baru tahu sekarang? Nasib baik belum lagi 6 bulan saya masuk rumah sendiri. Kalau tidak, memang tak dapat.  Apabila buat tuntutan, kemain lagi strict. Syadid sungguh dalam mengisi borang. Salah satu item pun kena tolak dan mintak kita isi sekali lagi. Yang buat saya bengkak tu, borang yang saya isi adalah borang yang kerani bagi. Bukannya saya pandai buat-buat sendiri. Akhirnya kena tolak dan mereka suruh lengkapkan. Nasib baik dalam Ramadhan. Malas nak marahkan sesiapa. Buat aje sekali lagi. Fotostat lagi sekali. Jumpa ketua jabatan sekali lagi. Oleh sebab kerani saya yang buat spoil, biar dia yang uruskan semuanya kali ni. Saya hanya tambah apa yang kurang. Proses-proses lain dialah pulak.
Cara nak mohon ela…

Pengeluaran KWSP

Boleh tak kita keluarkan caruman KWSP kita sedangkan potongan KWSP dalam slip gaji belum diberhentikan? (Untuk pekerja kerajaan yang memilih Skim Pencen)



Jawapannya: Boleh


Barangkali ramai yang masih kabur tentang pengeluaran KWSP. Tidak kira pencarum tersebut seorang Pesara Pilihan atau Pekerja Berpencen. Oleh kerana aku termasuk dalam kategori Pekerja Berpencen, maka aku fokus pada PPB(Pengeluaran Pekerja Berpencen) sajalah. Bagi Pesara Pilihan, mereka tidak kelam-kabut sangat nak keluarkan duit memandangkan ada berbagai skim yang disediakan untuk mengeluarkan caruman sendiri. Mereka boleh keluarkan melalui bahagian Akaun 2. 


Tak faham apa itu Akaun 2? Sila layari laman web:


 (http://www.kwsp.gov.my). Baca sendiri dan fahamkan ya. Kalau tak faham, datang sendiri ke bangunan KWSP di belakang Wisma Persekutuan kat Jalan Ayer Molek JB.Pejabat KWSP negeri lain pun boleh juga.


Semakin lama bekerja, semakin banyak keperluan yang perlu dipenuhi. Keperluan ya, bukan kemudahan. Barang-barang yang…