Skip to main content

Posts

Showing posts from August, 2015

CERPEN HATI : TANDA DIA SAYANGKAN KAMU...

“Saya tunggu awak jawab mesej saya dengan sabarnya tau.” “Ala...lambat sikit aje. Ni haa...ayah kawan masuk HSI, kena minor stroke. Ayah dia tu tukang kebun sekolah menengah saya dulu. Saya kenalah hormati kawan saya tengah down gila.”

Ups... ada lagi ke dalam dunia ni manusia yang berhati pengasih dan penyayang, sudi menerima kita seadanya dan betul-betul menyayangi kita dan SERIUS GILA dengan kita.
Jawapannya: Ada. Selagi dunia ni berputar siang tukar malam, malam ganti siang....masih tetap ada.
Ciri-cirinya : 1.Apa dia buat dan keadaan diri dia, semua nak lapor kat kita. Walaupun hal seremeh “Perut macam nak cirit-biritlah yang...”. Baru macam aje, belum pun cirit-birit lagi. Atau “Saya dah start motor ni...pergi kerja dulu tau...” Hahaha...jangan tak percaya.
2.Apa yang kita bagi, dia akan cakap “Lawanya...terima kasih yang.”
3.“Yang, bangun. Awak kata nak sahur.” Dia akan kejutkan kita bila tau kita nak puasa.
4.Kalau dua tiga kali dia mesej, kita belum balas lagi. Dia akan tulis ,”Ta…

CERPEN HATI : SHELL...CARA ISI MINYAK GUNA KAD KREDIT

Assalamualaikum warahmatullah...
Mendung kelabu...hujan turun sepi dan penuh sendu...



Alkisah dapat wassap yang harga minyak akan naik pada 1 Ogos. Setengah jam kemudian ada satu lagi wassap tunjuk harga minyak turun 0.10 sen. Dah ler tangki minyak aku tu dah  haus tahap cipan. Memikir-mikir aku nak isi minyak ke idok malam 31hb Julai.
Last-last aku cadang nak isi besok aje. Biar tengok sendiri mana satu yang betul. Isu minyak jangan nak buat main tengah suasana tegang macam sekarang ni. Kalau seliter aje RM2.15 , bayangkan kalau 30 liter! 30 liter berapa hari aje dah habis? Orang bodoh bangang tahap maksima aje yang tak kisah tentang minyak naik tak naik ni plus tak reti n tak paham apa kaitannya dengan harga barang naik tak naik. Gajah besar depan mata pun tak nampak-nampak sejak azali. Bakteria nun dok hujung kutub sana bleh nampak pulak. Menyirapppppp betul.
Esoknya pada 1 Ogos, aku dapat berita ayah kawan baik masuk HSI sebab minor stroke. Aku gagahkan diri dalam berposa pun untuk g…