Skip to main content

CERPEN HATI : ADA APA DENGAN MSS TAMU JIWA?

TAMU JIWA

Manuskrip(belum jadi buku) ini mengisahkan tentang pintu hati manusia. Di waktu kita membuka selebar-lebarnya pintu hati kepada seseorang, ternyata tetamu yang kita dambakan sekian lamanya telah pun bertamu ke pintu hati yang lain. Kemudian di kala kita menutup serapat-rapatnya pintu hati dari diketuk sesiapa, rupa-rupanya ada seorang tetamu yang menunggu di depan pintu sekian lama tanpa kita sedari, begitu sabar menanti.

Luaskanlah hati bahkan kalau boleh seluas samudera agar masih ada peluang dan ruang bagi hati lain datang bertamu. Hati selapang laut biru tentu tidak akan terlalu cepat menutup pintu kerana yakin masih banyak hati ikhlas nan murni, ingin menjadi tetamu.

Resapkan kemaafan, redhalah dengan ujian, ampunkanlah segala kekhilafan, nescaya engkaulah pencinta yang disayangi Tuhan. ‘Melepaskan’ tidaklah semudah mengungkapkan dengan kata-kata tapi jelas ia bukti cinta yang tulus suci lagi sejati. Memang cinta tidak semestinya memiliki. Tapi memiliki lama-kelamaan pasti akan jatuh cinta kerana saat itu urusannya bukan lagi urusan manusia.

Secubit dendam yang termuat dalam hati sempit mampu merobek-robek kemurnian cinta untuk selama-lamanya. Menghancurkan segala-galanya. Merugikan diri sendiri.

Bukakanlah hati. Dengar, siapakah itu yang mengetuk pintunya dari luar? Jangan diremeh, dibiar atau dibuang begitu saja. Justeru dialah tamu jiwa.Popular posts from this blog

CERPEN HATI : SHELL...CARA ISI MINYAK GUNA KAD KREDIT

Assalamualaikum warahmatullah...
Mendung kelabu...hujan turun sepi dan penuh sendu...Alkisah dapat wassap yang harga minyak akan naik pada 1 Ogos. Setengah jam kemudian ada satu lagi wassap tunjuk harga minyak turun 0.10 sen. Dah ler tangki minyak aku tu dah  haus tahap cipan. Memikir-mikir aku nak isi minyak ke idok malam 31hb Julai.
Last-last aku cadang nak isi besok aje. Biar tengok sendiri mana satu yang betul. Isu minyak jangan nak buat main tengah suasana tegang macam sekarang ni. Kalau seliter aje RM2.15 , bayangkan kalau 30 liter! 30 liter berapa hari aje dah habis? Orang bodoh bangang tahap maksima aje yang tak kisah tentang minyak naik tak naik ni plus tak reti n tak paham apa kaitannya dengan harga barang naik tak naik. Gajah besar depan mata pun tak nampak-nampak sejak azali. Bakteria nun dok hujung kutub sana bleh nampak pulak. Menyirapppppp betul.
Esoknya pada 1 Ogos, aku dapat berita ayah kawan baik masuk HSI sebab minor stroke. Aku gagahkan diri dalam berposa pun untuk g…

CERPEN HATI : ADA APA DENGAN CANON PIXMA G2000?

Salam tahun baru 2016 yang penuh misteri. Alhamdulillah masih dapat melihat langit Allah, menghirup udara dan bernafas di muka bumiNya sambil menghabiskan sisa-sisa waktu yang ada.
Baiklah, hari ini tak mau bebel panjang...cuma ada satu cerita panjang yang sedikit menggelikan hati aku. Hati aku je, bukan hati siapa-siapa.
Orang lain semua sibuk mengejar enjin hybrid, cpu hybrid, kereta hybrid... tapi aku sekadar mampu beli tinta hybrid aje. Keh keh...
Alkisah disebabkan aku dah mula start enjin untuk menulis lagi campur dengan sesi persekolahan yang semakin hampir, maka nak tak nak, terpaksalah aku cari satu printer. Dan pesennya orang tua cam aku ni, kalau nak beli sesuatu yang aku belum biasa, aku akan cari tau maklumat semampu yang boleh.
Kisah printer. Itu aje pun. Hohoho...
Katakan tidak pada ‘Canon’. Haa...gitu sekali nekadnya aku bab printer ni. Sejak aku mengenal dunia mencetak kertas ni dari aku remaja riang ria sampailah tua ‘kedehek’ camni, printer aku takde brand lain, memang…

MOHON TUNTUTAN PINDAH RUMAH SENDIRI

Pernah tahu tak yang kita boleh tuntut elaun pindah rumah sendiri?
Tak pernah tahu? Saya pun tak tahu. Haha.. tapi oleh sebab ada kawan satu kerja yang berpindah dan membuat tuntutan pindah, maka terkeluarlah sekali bicara tentang adanya elaun masuk ke rumah sendiri. Whoa... kenapa baru tahu sekarang? Nasib baik belum lagi 6 bulan saya masuk rumah sendiri. Kalau tidak, memang tak dapat.  Apabila buat tuntutan, kemain lagi strict. Syadid sungguh dalam mengisi borang. Salah satu item pun kena tolak dan mintak kita isi sekali lagi. Yang buat saya bengkak tu, borang yang saya isi adalah borang yang kerani bagi. Bukannya saya pandai buat-buat sendiri. Akhirnya kena tolak dan mereka suruh lengkapkan. Nasib baik dalam Ramadhan. Malas nak marahkan sesiapa. Buat aje sekali lagi. Fotostat lagi sekali. Jumpa ketua jabatan sekali lagi. Oleh sebab kerani saya yang buat spoil, biar dia yang uruskan semuanya kali ni. Saya hanya tambah apa yang kurang. Proses-proses lain dialah pulak.
Cara nak mohon ela…